Τετάρτη, Νοεμβρίου 19, 2008

Πείνα 2 - κάνοντας τα λιανά


Αντιπαράθεση δύο ομάδων ανθρώπων, δυο τρόπων ζωής, αυτοί κι εμείς.

Απο τη μία οι δρομείς. Μεταφορικά. Αυτοί που προχωράνε μπροστά. Δεν κουβαλάνε πάνω τους το παρελθόν. Τα αόρατα τερατάκια λανγκολίερς έχουν κατασπαράξει το παρελθόν τους, τους έχουν απαλλάξει απο αυτό. Δεν έχουν παρελθόν, τρέχουν και το προλαβαίνουν, πάντα ένα βήμα μπροστά. Έχουν επιλέξει το δύσκολο, τον επίπονο δρόμο. Την πείνα. Μεταφορικά. Με την ελπίδα πως στο τέλος του δρόμου υπάρχει η ανταμοιβή τους, η επιτυχία με όποια μορφή κι αν την ονειρεύονται. Η δόξα, η αναγνώριση ή το χρήμα ή η αιωνιότητα. Αδειάζουν το μυαλό τους απο σκέψεις, αφοσιώνονται στο δύσκολο δρόμο. Μα πάντα έχουν και κάποια αμφιβολία. Φοβούνται πως στο τέλος τίποτα απο αυτά δε θα τους περιμένει κι ίσως τότε πουνε πως δεν άξιζε η πείνα.

Απο την άλλη το αντίθετο. Εμείς. Πληθυντικός πρώτο πρόσωπο. Αφηγητής και αναγνώστης τοποθετούνται απο αυτή την πλευρά για μεγαλύτερη έμφαση στην ευθύνη. (παρότι την αποποιούμαστε και ισχυριζόμαστε πως φταίνε αυτοί) Εμείς. Γεμάτοι παρελθόν ενοχών και με το αντίστοιχο παρόν υπερβολών και αμαρτιών. Παρελθόν και παρόν το ίδιο πράγμα. Χλαπακιάζουμε θολωμένοι τα χοτ ντογκ χαζεύοντας τσόντες. Πετάμε τα αποφάγια μας στο χιόνι να τα τσιμπολογήσουν τα σπουργίτια. Καταναλωτισμός, εύκολες λύσεις γρήγορες και ανώδυνες, ηδονές, όλα αυτά που μας κρατάνε στάσιμους. Η ευτυχία όμως απούσα. Η ευτυχία μένει στον πάγκο και περιμένει. Και παραμονεύει ένα μέλλον δυσοίωνο. Το λένε τα μαύρα τραπουλόχαρτα στο μανίκι ενός φίλου. Άσπονδου. Του εαυτού μας. Που είναι απων/είμαστε απόντες, έμεινε μόνο το άδειο μας σακάκι. Εμείς οι ίδιοι βάλαμε τα μαύρα τραπουλόχαρτα. Φτιάξαμε τον κυρίαρχο σημερινό τρόπο ζωής. Καταναλωτισμός, Νέουτρο ρόμπερτς κι ομίνο μπιάνκο. Κενό. Το οποιό δημιουργεί απρόσμενες αντιδράσεις. Η μπάντα που μας περίμενε βαρέθηκε και πάτησε την ουρά ενος σκύλου.

Και τελικά θα υπάρχει στο τέλος του δρόμου χρυσός ή μόνο χρυσά τσιγαρόχαρτα απλά περιτυλίγματα του παρελθόντος. Θα περιμένει η μπάντα και τα φλας ή θα φύγουν και οι φωτογράφοι?

Οι δύο αντίθετοι τρόποι ζωής συναντίωνται στη ματαιότητα.

12 σχόλια:

[Germanos] είπε...

H ανάλυση σου μου θυμίζει ενα καθηγητή Νεων Ελληνικών της Α Λυκείου που προσπαθούσε να μας εξηγήσει το βαθυτερο νόημα του ποιήματος "Η τρελή Ροδιά"
Λογικά τα επιχειρήματα , αλλα χανεται η μαγεία της προσωπικής ερμηνείας

[Germanos] είπε...

Εμπνευσμένο ποστ (ξεχασα να σου πώ)

natasha hassiotis είπε...

πότε θα ξεπεράσεις το γεγονός ότι πήρα μετάλλιο; βρε η λύσσα η κακιά!!!

Ανώνυμος είπε...

Διανιεις (πιθανο ορθογραφικο λαθος) δημιουργικη περιοδος (το τελικο ς στην περιοδο ειναι σωστο; Μαλλον πρεπει να ξαναπαρακολουθησω το δημοτικο).

Το πρωινο στου μπακακου το βρηκα εξαιρετικο. Ενα απο τα καλυτερα σου. απο την άλλη δεν πρεπει να παιρνεις και πολυ αερα με την γωνμη μου γιατι βρισκω ξαιρετικο οτι περιεχει σκυλους, σαλεπιτζηδες, τεμαχισμους , πιτυριδες, πυριτιδες κτλ

Η πεινα νο2 μου άρεσε πολύ. Βρήκα περιτη την αναλυση. Ωστοσο ο σκυλος μπροστα αποτην μπαντα ειναι μια εικονα που απο μονη της αποτελει 76 ποιηματα και 773 σελιδες λογοτεχνιας.

χαιρομαι επισης που επιρεαζεσαι ακομα απο τον ΜΕΓΑΛΟ ΝΕΚΡΟ ΠΟΙΗΤΗ.

Θα εγραφα περισσοτερα αλλα εμαθα οτι έχει ανοιξει στο Ντουμπρόβνικ εργοστασιο παραγωγης βαρελακίων για σκυλια αγιου Βερναρδου.

Lucha Libre είπε...

Φάιτ-μπακ: και μπλογκ, και λυσάρι ασκήσεων. Για όλη τη νεολαία.

nkarakasis είπε...

Πόσα μπορεί να μάθει κανείς, ...

(η σκηνή με το χοτ ντόγκ με άφησε άναυδο, δυο μέρες τώρα προσπαθώ να χορτάσω)..

Έχεις το χάρισμα, wikifightback,

Φυσικά του Μπακάκου ήταν !! αλλά και αυτό είναι @@

keep ότι στο καλό κάνεις ..

nkarakasis είπε...

(η σκηνή με το χοτ pluto γυρίστηκε έξω από τα ΙΚΕΑ; σπουδαίος ηθοποιός δεν έχω να πώ τάλαντα, τάλαντα, άντε και στην Επίδαυρο!!. Αναγνώρισα τα ψωμάκια και τα μικρά μεγέθη του λουκάνικου..)

Kleine wolke είπε...

Μου θύμισες ένα ποίημα της Γώγου(εκείνη μίλαγε για το ρολ και πάνω κάτω την πατησίων αλλά την πείνα εννοούσε,είμαι σίγουρη).

επίσης,να πω ότι σύμφωνώ με το δεύτερο σχόλιο του γερμανού.

υγ.Ο Μπακάκος γιατί δεν είχε τέτοια ανάλυση;

natasha hassiotis είπε...

μην του δίνετε θάρρος, θα γράψει κι άλλα.

Ανώνυμος είπε...

και πού δεν υπάρχει ματαιότητα, αν το καλοσκεφτείς; όχι οτι αυτο αλλαζει κάτι.

natasha hassiotis είπε...

ti tha ginei fightback@? tha grapseis paidaki mou? Ante to koino adimonei.

Fight Back είπε...

@germanos φυσικα δεν αποτελει εξηγηση, αλλα μια ερμηνεια.
και ο λογος που το ανεβασα ηταν για να πω πως υπαρχει ΕΣΤΩ μια ερμηνεια.

@highvoltagepress μεταλλια για ολους. αυτο ειναι το μεγαλειο του αθλητισμου.

@λεξλουθορ οι εικονες μετα την ποδοπατηση του σκυλου απο τη μπαντα λογοκριθηκαν, ομως για σενα μπορω να βγαλω ενα διεστραμμενο αντιτυπο

@incontinentia μπορω να σας μαθω και το κολπο με τους τεσσερις ασσους μπαστουνι

@nkarakasis φυσικα και ηταν ικεα. ελυσες το γριφο. στο επομενο βιντεο κουιζ με τυροπιτα απο γνωστη αλυσιδα

@kleine wolke βασικα ειδες τους πρωταγωνιστες με το σταυρο θεοδωρακη

@deadend mind το φιλοσοφεις πολυ βαθια και δεν πατωνω

@highvoltagepress εγραψα