Τρίτη, Απριλίου 08, 2008

0/4 - Μπεν, ο θυμόσοφος αρουραίος

Ο Μπεν, ο τριχωτός αρουραίος, μετα από 32 συνεχή χρόνια στην μονάδα πεζικού άρχισε να ψάχνεται για σύνταξη. Κάτι θα πήρε το αυτί του για ασφαλιστικό και όρια ηλικίας και όλο το έφερνε απ’ έξω απ’ έξω στο μάγειρα, δήθεν αδιάφορος και υπεράνω, μα πραγματικά αναστατωμένος στο λαμπρό ενδεχόμενο να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του αραχτός σε κάποιο πλημμυρισμένο από σκοτάδι υπόγειο να μασουλάει τυριά και μήλα, εισπράτωντας αυτή την αναπάντεχη σύνταξη. Όπως το περιγράφανε όλοι φαινότανε πολύ καλή φάση. Αφού δεν κολλάς ένσημα ήταν η απάντηση του μάγειρα μα ο Μπέν ο αρουραίος δεν ήξερε τι είναι αυτά τα ένσημα ούτε πως τα κολλάς και μια δυό φορές μόνο είχε κολλήσει ο ίδιος στο καζάνι όταν πιάστηκε το τρίχωμα του σε καμένο βούτυρο.

Και καθώς οι μέρες περνούσαν, η συζήτηση για μισθούς και συντάξεις όλο και φούντωνε στα μαγειρεία και στις τουαλέτες. Χαρακτηριστικά ο Μπεν ο αρουραίος είχε προσέξει έναν νέο χωμένο στη λάντζα που είχε μπροστά του να πλύνει 4 καζάνια με κολλημένη ομελέτα και παρόλαυτα γέλαγε δυνατά και έλεγε στους υπόλοιπους πως έχει καλά επικουρικά και πως το ταμείο του δεν ενοποιήθηκε. Ακατανόητα πράγματα ακόμα και για έναν ευφυή αρουραίο. Ο Μπεν μάλιστα, κάποια μέρα που λιαζόταν στο παράθυρο των λουτρών, συνέλαβε τον εαυτό του να νιώθει συμπάθεια για τους γυμνούς φαντάρους που μεταξύ κρύου μπάνιου και όρθιας αφόδευσης, κλαίγονταν που θα δουλεύουν όλη τους τη ζωή για να πάρουν ένα κομμάτι ψωμί σύνταξη. Σύντομα όμως ο Μπεν απέβαλε αυτή τη συμπάθεια, μόλις συνειδητοποίησε πως ο ίδιος βρίσκεται στην άλλη άκρη. Είναι ήδη εκεί, στο σημείο που έχεις φάει όλη σου τη ζωή στα μαγειρεία και καθώς πλησιάζουν τα γεράματα δεν βλέπεις προοπτική ανταμοιβής.

«Τι δουλειά ρίχνεις εσύ ρε? Εσύ είσαι ένας χαραμοφάης αρουραίος των στρατοπέδων» άρχισαν να τον πικάρουν οι υπόλοιποι αρουραίοι κι ο Μπεν έκανε να εξηγήσει το λειτούργημα που ασκεί διαπαιδαγωγόντας γενιές και γενιές φαντάρων μα τα γέλια και οι ειρωνίες δυνάμωναν. Έτσι, με τη ψυχραιμία που τον χαρακτηρίζει, παρέμεινε υπεροπτικά σιωπηλός και πήρε απόφαση να ξεκόψει από το ίδιο βράδυ κιολας τις πολλές πολλές παρτίδες με τους ποντικούς, νησάφι πια με τα γελοία τρωκτικά. Βγήκε μαζί τους για μια αποχαιρετιστήρια νυχτερινή επιδρομή στα πέρα αλώνια όπου στην αυλή της εκκλησιάς του Αη Γιώργη που είχε ολονυχτία, ο Μπεν δάγκωσε το πόδι μιας γριάς. Το αίμα της ήταν πολύ γλυκό για την ηλικία της.

Το επόμενο πρωί ο Μπεν ξύπνησε χωμένος στις πατάτες, με τη γεύση του αίματος ακόμα στο στόμα του. Δίπλα του ένας στρατιώτης ανακάτευε το καζάνι. Ο μάγειρας στο βάθος πάλευε να ξύσει την πλάτη του με μια κουτάλα.
« Δε μου λες Φοντα, είμαι εγώ χαραμοφάης?» ρώτησε ο Μπεν το στρατιώτη
« Εσύ χαραμοφάης? Εσύ είσαι το σύμβολο της μονάδας. Ο εμψυχωτής του στρατεύματος» είπε ο Φόντας χωρίς να ξεκολλήσει τα μάτια του από το καζάνι.
« Δε δικαιούμαι μια ανταμοιβή»
« Αγαλμα πρέπει να σου στήσουνε μεγάλε» συνέχισε τις αβάντες ο Φόντας
« Δε πρέπει να μου δώκουνε κι εμένα μια σύνταξη όταν γεράσω?» συνέχισε να ψάχνει το δίκιο του ο Μπεν.

Ο Φόντας παράτησε την κουτάλα και κοίταξε αν τους βλέπει ο μάγειρας. Κάθισε δίπλα στον αρουραίο. Του πρόσφερε τσιγάρο. Καπνίσανε λίγη ώρα και ο Φόντας του εξήγησε τη θεωρία του περι πρόωρης συντάξεως, αναδιανομής εισοδήματος, προκαταβολές από χρηματαποστολές τραπεζών, διεκδίκηση του ονείρου και απαίτηση για βασικό μισθό 850 ράβδους χρυσό μηνιαίως.
« Γιατί να πληρώνεις μια ζωή, ενώ μπορείς να εισπράξεις τώρα?» ήταν το συμπέρασμα του Φόντα που γοήτευσε τον αρουραίο.

Κοιτούσε το Φόντα που χαμογελαστός ανακάτευε πάλι το καζάνι λες και μέσα εκεί είχε χωρέσει όλα τα μαγικά συστατικά να πετύχει τα σχέδια του και το μόνο που απέμενε ήταν να τα ανακατεύει λίγο υπομονετικά και ο Μπεν ονειρευόταν ένα νέο ξεκίνημα μακριά από μια ζωή γλίτσας, μόχθου και αισχάτως αχαριστίας.
Έβλεπε το μυστηριώδη Φόντα να φοράει μακρυμάνικη παραλλαγή μέσα στο κατακαλόκαιρο και φανταζόταν πως από μέσα έχει τατουάζ σε όλο το σώμα του, ή βαθιές ουλές, ενθύμια από επικίνδυνες επιχειρήσεις. Τον φανταζόταν υπερκατάσκοπο και κασκαντέρ. Μπον βιβέρ και αδίστακτο δολοφόνο. Μαζί θα γίνονταν εκατομμυριούχοι και θα ζούσανε τη ντόλτσε βίτα. Ξετρύπωσε από τα μαγειρεία και έτρεξε μέχρι το γραφείο του υποδιοικητή. Βρήκε το φάκελο του Φόντα.

Η πραγματικότητα απείχε πολύ από όσα φαντάστηκε.
Όνομα: Φόντας
Επάγγελμα: Λογιστής
Τόπος διαμονής: Κουκάκι
Ντόλτσε βήτα κατηγορίας και βγάλε.

Ίσως να είναι κάλυψη, παρηγορήθηκε ο Μπεν – για να μη τον βρίσκουν οι διώκτες του, μα βρίσκοντας μπροστά του χαρτί μολύβι και αριθμομηχανή, έκανε μερικούς γρήγορους υπολογισμούς. Αν ξεκινούσε με αυτά τα ένσημα τώρα ίσως προλάβαινε να πάρει μια μειωμένη του ΙΚΑ με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

oi bloggers ston agwna gia to asfalistiko! gia to prwta8lhma sta xartia oute koubenta...

Fight Back είπε...

βαθμολογια στα γηπεδα:
Αεκ 62
Οσφπ 61
Παο 60

Ανώνυμος είπε...

Η γριά κότα έχει το ζουμί

Fight Back είπε...

@petsikion ποια κοτα ρε, σοβαρεψου

Ανώνυμος είπε...

Ντόλτσε βήτα κατηγορίας και βγάλε.
Killing.

Ανώνυμος είπε...

to asfalistiko 8a ginei tetralogia profanws, to idiokthsiako tou PAO to geiwsame etsi? Toulaxiston kserw oti xtes den akouges Gkotzo..

Fight Back είπε...

@theorema αν σου αρεσε το λογοπαιγνιο στο πουλαω για 140 ευρω

@symptom το προφανως μου αρεσε. βιαζεσαι να βγαλεις συμπερασματα.
για ιδιοκτησιακο τι να πω? θα μιλησω την κυριακη στη συγκεντρωση
(not)

Ανώνυμος είπε...

αφηστε τα ποδοσφαιρικα μικροι καφροι και επικεντρωθειτε στο βαθυτερο νοημα αυτου του πραγματικα καλου κειμενου. υποπτευομαι οτι θα υπαρξει και συνεχεια, αρα αναμενουμε.

Fight Back είπε...

ανωνυμε το πονημα αυτο αναμενεται να ολοκληρωθει περι τα τελη 2012.
μεχρι τοτε δηλαδη να μη σχολιαζει ο κοσμος?

[Germanos] είπε...

τι θα ολοκληρωθεί το 2012?
το συγκεκριμενο ποστ ?

ποσο να ζει ενας ποντικας , πια?

Lucha Libre είπε...

Ως το σημαδιακό 2012 ο πόντικας θα ζει και θα ΄χει προαχθεί σε αντισυνταγματάρχη. Μετά το σημαδιακό θα γίνει ρημαδιακό και θα μας φαει η μαρμάγκα όλους.

Kyriakos o Xasapis είπε...

mono sevasmos gia ton arouraio pou xrisimopoiei ti lexi "edwka"

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Câmera Digital, I hope you enjoy. The address is http://camera-fotografica-digital.blogspot.com. A hug.

Ο Ψυχοβγαλτης είπε...

Ε χαγκ φρομ μη του.

Fight Back είπε...

@γερμανος, δεν ειναι απαραιτητο να ζει ως το τελος ο ποντικας ;)

@incontinentia, υπαρχει και το αντιθετο της προαγωγης. μπορει να γινει υποποντικας

@κυριακο χασαπη, εχει κι αλλο προσον. δαγκανει γριες

@καμερα ντιτζιταλ θενκς φιλε

@ψυχοβγαλτη τωρα αυτο καλο ειναι? σκιαζομαι

dr.SeenG είπε...

Μια ταπεινή διαφημισούλα από μένα... Συνέντευξη - ντοκουμέντο του Χρήστου Ζαχόπουλου σε ψυχαναλυτή. Όλοι καλοδεχούμενοι. :)