Πέμπτη, Μαΐου 15, 2008

0/4 - Απώλεια ατζέντας και ψυχικής ηρεμίας

Θα ήταν 6:25 όταν ο υποδιοικητής μπήκε στο μπακάλικο και αγόρασε δύο πακέτα τσιγάρα. Φυσικά, περιμένοντας τα ρέστα απο το 10ευρω ρώτησε το μπακάλη πότε γεννάει η γυναίκα του. «Έχουμε σίγουρα 3 μηνες ακόμα» είπε βαριεστημένος ο μπακάλης για να πάρει ως απάντηση το υποτιθέμενο αστείο των 6:27 όπως κάθε μερα:
«Κι εσύ απο την κοιλιά, μου φαίνεσαι περίπου 5 μηνών έγγυος ε?».

Στις 6:55 ο υποδιοικητής πέρασε την πύλη του στρατοπέδου με ένα τσιγάρο στο στόμα που δεν το είχε ανάψει ακόμα. Ρώτησε το σκοπό αν είναι καλά, τί ώρα πέρασε το περίπολο και πήρε φωτιά απο τον αξιωματικό πύλης.

7:02 στάθηκε μπροστά στο ιατρείο, έσκυψε και έδεσε σφιχτά τις αρβύλες του. Ένα λεπτό μετά, θα περίμενε μπροστά στο διοικητήριο ποιός φαντάρος θα περάσει για να του αναθέσει να του φέρει τον πρωινό του καφέ. Αν θα ήταν ο Μπουτσίδης ή ο Φαζάκης, ο υποδιοικητής πίστευε πως θα έκανε κάποια διαφορά, πως κάτι θα άλλαζε στην ημέρα και αυτό ήταν το ανησυχητικότερο όλων. Δεν αντιλαμβανόταν τη θλιβερη επαναληπτικότητα της ρουτίνας του.

Εκείνη τη μέρα όμως η καθημερινότητα του θα άλλαζε για τα καλά. Πίνοντας μια γουλιά απο τον καφέ του και ανάβοντας το δεύτερο τσιγάρο, έχωσε το χέρι στο συρτάρι να πιάσει την ατζέντα του. Εκείνο το κόκκινο τετράδιο με τις σημειώσεις του, τα τηλέφωνα και τις κωδικές ονομασίες όλων των ανώτατων αξιωματικών που συμμετέχουν στην κίνηση «ΣΠΙΘΑ». Το τσιγάρο του έπεσε απο τα χείλη, ο λαιμός του ξεράθηκε και άρχισε να βήχει νιώθωντας πως θα σπάσουν τα πνευμόνια του. Το τετράδιο έλειπε.

Όταν συνήλθε λίγη ώρα μετά, με δυο υπολοχαγούς να του ρίχνουνε νερό στα μούτρα, έκανε άνω κάτω όλο το διοικητήριο. Κατέβασε τη βιβλιοθήκη και φωνάζοντας «θα τους τσακίσω» πέταξε κάτω την οθόνη του υπολογιστή. Εσπασε τα windows ο τρελός. Οι φαντάροι στο θάλαμο δεκάδες μέτρα πιο κάτω που άκουγαν τη φασαρία, γελάγανε και κοροϊδεύανε, όμως όταν τους ανακοινώθηκε πως πρίν ακόμα να γίνει η πρωινή αναφορά θα περνούσαν όλοι απο το γραφείο του λυσσασμένου υποδιοικητή για “μια προσωπική συζήτηση”, μια ανησυχία την απέκτησαν όσο να ‘ναι.

Ποιοί είχαν υπηρεσία και τί ώρα ξυπνήσανε, ποιος σηκώθηκε το βράδυ αδικαιολογήτως για κατούρημα, ποιος ήταν εξοδούχος και δε βγήκε, ποιος πλησίασε το διοικητήριο, όλα τα έμαθε τρομοκρατώντας τους φαντάρους ο υποδιοικητής, όχι όμως πού ήταν η ατζέντα.

«Είναι τόσο σημαντικό αυτό το σημειωματάριον που να πρέπει να λάβομε όλα αυτά τα σκληρά μέτρα που προτείνεις» ρώτησε με συνοφρυωμένο και υποψιασμένο ύφος ο διοικητής.
«Είναι ζήτημα τιμής κύριε διοικητά. Αφήστε αυτό το θέμα πάνω μου, μόνο αυτή τη φορά».

Και ο διοικητής πείστηκε και παρακολούθησε όσα επακολούθησαν χωρίς να επέμβει. Η αναφορά εξελίχθηκε σε δίωρη ορθοστασία σε στάση προσοχής. Όποιος έκανε να δυσανασχετήσει εισέπρατε πενθήμερο φυλάκιση. Ακολούθησε παρέλαση τριών ωρών. Βάψιμο του στρατοπέδου. Αποψίλωση των τριγύρω χωραφιών. Στέρηση εξόδου για τους πάντες. Αυστηρές έφοδοι στους σκοπούς. Νυχτερινά εγερτήρια επιφυλακής. Οι φαντάροι άυπνοι και κατάκοποι κουτουλάγανε στους τοίχους και μαζέυανε τιμωρίες και μέρες φυλακής. Για το τετράδιο όμως κανένας δε φαινόταν να γνωρίζει. Ο υποδιοικητής συνέχιζε επι μέρες άυπνος και άκαπνος. Έκανε να ανάψει τσιγάρο μα κάθε φορά τον έπιανε βήχας και αηδίαζε. Αν το τετράδιο αυτό έπεφτε στα λάθος χέρια, μπορούσε να καταστραφεί όχι μονο η καριέρα του, αλλα και να ναυαγούσε ολοσχερώς η κίνηση «ΣΠΙΘΑ».

Η κατάσταση αυτή κράτησε μέρες. Τα πρώτα τηλέφωνα απο θείους βυσμάτων που παραπονιούνταν επειδή το ανηψάκι τους έχει πάθει κατάθλιψη και στη σκοπιά ανοίγει την τελαμώνα και μετράει τις σφαίρες, κουδουνίζανε και ζητάγανε το διοικητή.
«Τι θα γίνει, μήπως η αυξημένη πίεση στο στράτευμα μας οδηγήσει σε κάποια κατάσταση εκτός ελέγχου? Ένα τετράδιο είναι, ίσως να παράπεσε κάπου» προσπαθούσε να φανεί λογικός ο διοικητής, όμως ο υποδιοικητής ήταν αμετανόητος και ζήτησε μερικές ακόμα ημέρες. Δεσμεύτηκε για την ασφάλεια των στρατιωτών αποφασίζοντας να μένει ο ίδιος τις νύχτες στο στρατόπεδο.

Σε καμία περίπτωση δεν είπε οτιδήποτε στους άλλους αξιωματικούς απο την κίνηση «ΣΠΙΘΑ» για το χαμένο τετράδιο. Αν το μαθαίνανε πως εμπιστευτικά στοιχεία εκτέθηκαν σε τρίτους κινδύνευε κι η ζωή του, αφού όλα βασίζονταν στην απόλυτη μυστικότητα δράσης.

Σα σκιά μέσα στη νύχτα τριγυρνούσε στο στρατόπεδο ο υποδιοικητής εξαντλημένος και τα βήματα του τον φέρανε έξω απ τα μαγειρεία, οπου καθόταν και μασούλαγε ένα μήλο ο Μπεν, ο αρουραίος. Κάθισε δίπλα του και του πρόσφερε τσιγάρο

«Αφού ξέρεις αφεντικό πως το έχω κόψει απο το 84 το τσιγάρο τότε που έγινε το σκηνικό με τις καλόγριες και τον Πομάκο ταχυδρόμο»
«Ένα παράξενο πράμα Μπεν, εδω και μέρες ούτε εγώ δε μπορώ να τραβήξω τζούρα... και το χρειάζομαι τόσο πολύ»

«Προβλήματα αφεντικό? Τέτοια καψόνια δεν έχουν ξαναδεί τα μάτια μου στο στρατόπεδο. Θα σας μείνει κανένα παλικάρι στα χέρια και θα στο χρεώσουν και στο βιογραφικό σου. Άστους λίγο λάσκα γιατί είναι κωλομαθημένα κολεγιόπαιδα αυτά. Πού οι πραγματικοί άντρες που στίβανε την πέτρα κάποτε!! ..αυτοι δω θέλουνε γάντια για να καθαρίσουνε την πατάτα.»

«Ρε Μπεν, πες μου κάτι. Και απο μένα ότι θελεις.»
«Αφεντικό εγώ για σένα να γενώ χαλί να σκουπίζεις τα αρβύλια σου»
απάντησε με σοβαρό τόνο φωνής ο αρουραίος
«Ξέρεις πως έχω χάσει την ατζέντα μου? Εκεί μέσα είχα προσωπικές σημειώσεις πολύ προσωπικές..»
«γκόμενα κυρ υπόδικα μου?, (παύση) …..γκόμενα? »

«όχι, εμπιστευτικό στρατιωτικό υλικό, γιαυτό πρέπει να τη βρω οπωσδήποτε. Εσύ, που μιλάς με τους φαντάρους και σε εμπιστεύονται.. μήπως πήρε τίποτα το αυτί σου? Μήπως μπορείς να τους ρωτάς απ έξω απ έξω? Δε ξέρω, να κόψεις καμια κίνηση?» και εναπόθεσε τις τελευταίες ισχνές ελπίδες του στον αρουραίο χωρίς να υποψιάζεται ότι ήταν εκείνος που είχε τρυπώσει στο διοικητήριο και είχε κλέψει την ατζέντα με σκοπό να τη χρησιμοποιήσει εκβιαστικά. Και κρεμόταν και από τα χείλη του σοφού αρουραίου για δυο λόγια παρηγοριάς. Αυτός ο υποδιοικητής δεν είχε το θεό του!

«Κυρ υπόδικα μου, δεν τις είδες τις φάτσες των φαντάρων? Αν κάποιος από αυτούς είχε στα χέρια του την ατζέντα, θα την είχε καταστρέψει για να μην το μάθεις ποτέ. Θα σε συμβούλευα να τη ξεχάσεις και να ηρεμήσεις. Αν επιμένεις βέβαια, θα διαδώσω εγώ πως η παράδοση της ατζέντας στο διοικητήριο σημαίνει και 20ημερη άδεια. Να ξέρεις όμως αφεντικό, κανείς σε αυτό το στρατόπεδο δεν ενδιαφέρεται για στρατιωτικό υλικό. Ούτε καν οι καραβανάδες. Μη σε απασχολεί η ατζέντα. Εμένα να πιστεύεις»

Και ο υποδιοικητής τον πίστεψε ή μαλλον προσποιήθηκε πως η ζημιά δεν ήταν και τόσο μεγάλη και επέστρεψε στη ρουτίνα του. Φαινομενικά όλα ήταν όπως πριν.

6:25 το επόμενο πρωί ο υποδιοικητής μπήκε στο μπακάλικο και αγόρασε δύο πακέτα τσιγάρα. «Γέννησε η γυναίκα σου?»
«Έχουμε καιρό ακόμα, κανα τρίμηνο» απάντησε ο μπακάλης και περίμενε την ατάκα των 6:27 η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ
«Αντε καλή λεφτεριά»
Στις 6:55 ο υποδιοικητής πέρασε την πύλη του στρατοπέδου με ένα τσιγάρο στο στόμα του σβηστό. Ρώτησε το σκοπό αν είναι καλά και τί ώρα πέρασε το περίπολο.

7:02 στάθηκε μπροστά στο ιατρείο, έσκυψε και έδεσε σφιχτά τις αρβύλες του. Το τσιγάρο ακόμα κρεμότανε στο στόμα του σβηστό. Δε σκόπευε να το ανάψει. Από κει και μπρος μια οποιαδήποτε σπίθα ήταν ικανή να τον κάψει ζωντανό.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

gamise mas re...FightBack.

(ki ante allakse epaggelma)

Fight Back είπε...

...symptom

numb είπε...

you broke them, again :)

Stelios Frang είπε...

Αν έχεις κι άλλα ανάλογα διηγήματα, να τα μαζέψεις και να τα εκδόσεις. Εκτός αν ακέφτεσαι να αναπτύξεις το συγκεκριμένο σε μυθιστόρημα - διαφαίνεται γερό σενάριο. Μήπως δεν έχουμε ζήσει ανάλογες περιστάσεις στην πραγματικότητα;

Ανώνυμος είπε...

μα οι αρουραιοι δε μιλάνε!!!

nkarakasis είπε...

δεν ξαναλέω τίποτα! περιμένω να τελειώσει και μετά θα μιλήσω.

Ενας αρουραίος!

ΥΣ. 0/44444 ή 0/4 ?

Tanila είπε...

Oύτε τα κολοκύθια μιλάνε!

Fight Back είπε...

@numb μπροουκ δε γουιντοους?

@s.frang ναι, πιστευω πως εχουμε. παντως συντομα θα ξεφυγει απο το στρατιωτικο πλαισιο η ιστορια, θα δουμε. ευχαριστω για το ενδιαφερον

@κολοκυθι μηπως δεν εδωσες ποτε σημασια να τους ακουσεις?

@nkarakasis οχι να λες, να λες. και να προτεινεις και διορθωτικες κινησεις (οι οποιες πιθανοτατα δε θα ληφθουν υποψη)

@tanila :DD

Ανώνυμος είπε...

Να μας λείπουν οι κινήσεις αξιωματικών. Κι αυτός να πάει να βάλει φερμουάρ στις αρβύλες του.

Ανώνυμος είπε...

OLE!

Ανώνυμος είπε...

Exw ksexasei ti egine sta proigoumena epeisodia (giati eimai ilithia)

natasha hassiotis είπε...

Ο Ραταταούης (ο αρουραίος) μίλαγε, και μαγείρευε κιόλας. Άειντε! Σινεμά δε βλέπετε; Μα τι μπλογκ είναι αυτό;

[Germanos] είπε...

Οταν πηγα εγω στο στρατό (πανε δεκάδες χρόνια) είχα ενα διοικητή που εμοιαζε του Ρατατούη

Ανώνυμος είπε...

Άμα είναι να μας κοπεί η χολή, ρε fight back, για να το κόψουμε, κάλλιο να τσακίζουμε δύο πακέτα την ημέρα κι ας πάει στο διάλο. Στάχτη και μπούρμπερη.
Στην υγειά μας το επόμενο.
Παφ!

theorema

natasha hassiotis είπε...

germanos@ χάλασε κι ο στρατός, πασαρέλα έγινε, τίγκα στους μορφονιούς. Μαγείρευε και σαν τον Ρατατούη;

Υ.Γ. Ρε παιδιά, έχω κόμπλεξ με τη μαγειρική. Πού μαθαίνει κανείς να ρημαδομαγειρεύει; Και γιατί κανένας δεν τρώει αυτά που φτχιάχνω παρεκτός οι γάτες μου -κατά καιρούς, διότι τώρα έχω ξεμείνει -από ζώα. Γιατρέ, να πω το πρόβλημά μου: δεν μπορώ να ακολουθήσω τις συνταγές. Άλλα λέει, άλλα κάνω. Ξέρω καλύτερα απ' τον τσελεμεντέ. Τι χάπια να πάρω;

Fight Back είπε...

@asterias αυτη θα ηταν μια καλη λυση. φερμουαρ σε αρβυλες και σκεψεις των καραβαναδων για το μελλον του τοπου

@mithrandir ole brotha'

@petsikion τραγικη

@highvoltagepress πεστα. ερχεται ο καθενας και πεταει την εξυπναδα του. τοσα ποντικια στην ιστορια του κομικς οχι μονο μιλανε, αλλα κανουν παπαδες, ο μπεν τους πειραξε?

@germanos αληθεια που του εμοιαζε? στη φατσα ή στις ικανοτητες μαγειρικης

@theorema υποτιθεται οτι μεσα στην καταστροφη, ηρθε κι ενα καλο το οποιο ομως ηταν εξισου επιπονο και συμπληρωματικο της καταστροφης

@highvoltagepress ισως να μαγειρευες συντροφια με αυτον το μαγειρα στο τηλεφως του οποιου οι συνταγες ειναι ως εξης:
αν εχετε γαλα βαζετε, αν οχι δεν πειραζει, βαλτε και λαδι.
αυγα αν θελετε βαλτε, αλλα αν ειναι βαλτε και αλευρι. και αμυγδαλα οποιος εχει ας βαλει αν θελει ή παπρικα το ιδιο ειναι.
αποτελεσμα εγγυημενο (οχι για γατες)

Downhill.... είπε...

re malaka!! Ksekolla me ta stratiwtika viper gamw thn trella mou na 'oume!

asto diaolo re malaka fightbackblogspot, grapse kati allo naoum naoum!!!!

Grapse kserw gw gia toys efta nanous pou viazan gia 1000+1 nyxtes thn olga farmakh h ena synoptiko odhgo ekma8hshs podhlatou! Grapse thn propedeia me sexoualika yponooumena, h thn odyseia me fonous kai aima se styl splatter film dekaetias '80. Grapse gia thn anaparagwgh twn adespotwn skylwn se synarthsh me thn auksanomenh zhthsh gia pitogyra!

re mhpws se kalesan se kamia askhsh kai 8olwses?

re mhpws pantreuesai kai 8olwses?

re mhpws 8olwses genika?

kanenan filo pou na pantreuetai syntoma den exeis na toy kaneis kana kapsoni na synel8eis??

re fight...

gamhse mas!!


Y.G. kalo postaki.