Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2008

Ευ ζειν για παράφρονες 11 - Σαλεπιτζής της Ερμου: Δολοφονία ή έλεος

Έντονος προβληματισμός έχει προκληθεί στις τάξεις των ατόμων που συνηθίζουμε να αποκαλούμε «παράφρονες», απο την προσπάθεια μιας μεμονωμένης ομάδας ατόμων να «ξεφορτωθεί» το σαλεπιτζή της Ερμού.

Υπο φυσιολογικές συνθήκες ένας παράφρων δε θα είχε ποτέ αντίρρηση σε οποιαδήποτε δολοφονία, όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι μήπως η απώλεια του γραφικού σαλεπιτζή σημαίνει πως θα γίνει χειρότερη η κοινωνία μας, θα υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όλων μας, θα διαταραχθεί μια παγκόσμια ισορροπία. Γιαυτό έχει ανοίξει η συζήτηση, τώρα, πριν είναι πια πολύ αργά όταν θα βρούμε το σαλεπιτζή αδειασμένο σε κάποιο χαντάκι.

Να ζήσει ο σαλεπιτζής!!

Και ποιός δεν έχει περπατήσει στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, δεν έχει μπλεχτεί μέσα στον κόσμο, δεν έχει σταθεί μπροστά σε κάποια βιτρίνα για να ακούσει σα γλυκιά μουσική στα αυτιά του το κελάηδισμα του σαλεπτιζή να επαναλαμβάνει με μοναδική ακρίβεια και μεθοδικότητα:

Σαλεπάκι παιδιά
1
2
3
4
5

ζεστό σαλέπι
1
2
3

Σαλεπάκι παιδιά
1
2
3
4
5

ζεστό σαλέπι

Όπως οι σκύλοι κυνηγάνε τα αυτοκίνητα, όπως ο φάρος γυρίζει ρίχνοντας το φως του μέσα στην ήρεμη νύχτα, όπως στην καταπακτή του lost οι αριθμοί πρέπει να έχουν πληκτρολογηθεί πριν τελειώσει ο χρόνος, έτσι κι ο σαλεπιτζής είναι απαραίτητο να βρίσκεται στην Ερμού, να κάνει αυτό που πρέπει, να συντηρεί την τάξη των πραγμάτων λέγοντας απλά και κατανοητά:

Σαλεπάκι παιδιά
1
2
3
4
5

ζεστό σαλέπι


Το καλά εκπαιδευμένο μάτι θα έχει παρατηρήσει δίπλα απο το σαλεπιτζή το μυστηριώδη τύπο με το καπέλο και τη μαύρη καμπαρντίνα να απαντάει χαμηλόφωνα πάντα τον ίδιο αριθμό σα να δίνει το παρασύνθημα

-Σαλεπάκι παιδιά

-5422

-ζεστό σαλέπι

-5422

Κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά τί εξυπηρετεί ο τύπος με την καπαρντίνα. Υπάρχει όμως. Είναι αδιαμφισβήτητο πως είναι εκεί και ίσως βρίσκεται για κάποιο λόγο. Κάποιοι λένε πως είναι το καθήκον του να προσέχει το σαλεπιτζή, να είναι δίπλα του φύλακας - άγγελος, άλλοι πως περιμένει υπομονετικά εκείνη τη στιγμή που ο σαλεπιτζής θα λυγίσει και δε θα μπορέσει να λέει άλλο «σαλεπάκι παιδιά.. κλπ» για να τον καταγγείλει στα κεντρικά και να τον αντικαταστήσουν άμεσα.

ΤΥΠΟΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟ ΣΑΛΕΠΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΨΕΙ Ο ΣΑΛΕΠΙΤΖΗΣ

- Πολυταξιδεμένοι τουρίστες, λάτρεις της γευσιγνωσίας και της λαογραφίας που αντιμετωπίζουν την πρόκληση του παραδοσιακού αυτού εδέσμασματος, χρίζοντας το σαλέπι, άξιο σύγκρισης με το φιλιππινέζικο μπαλουτ.

- Σωσίες του Μιχαήλ Γκορμπατσοφ, καθώς κι ο ίδιος ο σοβιετικός ηγέτης ο οποίος ως γνωστόν απέκτησε σημάδι στο μέτωπο του όταν λυντσαρίστηκε απο πλήθος που εξοργισμένο του πετούσε ποτηράκια με καυτό σαλέπι.

- Δυσλεκτικά άτομα που στην παρούσα φάση δε μπορούν, όμως έχουν βάλει σκοπό ζωής να καταφέρουν να προφέρουν τη λέξη «αφέψημα»

- Οι καταστηματάρχες της Ερμού που οφείλουν το 40% τουλάχιστο του τζίρου τους στην επιβλητική παρουσία του σαλεπιτζή στον πεζόδρομο.

- Οι φανατικοί που κάθε πρωί φτιάχνουν κονιάματα χαλκού και κασσίτερου στο Σύνταγμα και προσπαθούν να πείσουν το σαλεπιτζή να αφήσει τα αποτυπώματα του ώστε να ξεκινήσει μια αντίστοιχη ελληνική έκδοση της Χόλιγουντ μπβδ. Φυσικά ο ταπεινός σαλεπιτζής απαντάει πάντοτε ξεκάθαρα

Σαλεπάκι παιδιά
1
2
3
4
5
ζεστό σαλέπι


- Ο μονόχειρας λαχειοπώλης ο οποίος απολαμβάνει κάθε Σάββατο ανελειπώς την τελευταία δεκαετία το φιλικό πρωινό του διάλογο με το σαλεπιτζή:

-Πάρε λαχίεμ

-Σαλεπάκι παιδιά

-Λαικό λέγετ

-Ζεστό σαλέπι


Αν κάποια στιγμή βρεθείτε στην Ερμού και δε δείτε πουθενά το σαλεπιτζή, φυλαχτείτε. Να φοράτε πάντα σφυρίχτρα στο λαιμό σας και να έχετε μαζί σας ένα μπουκαλάκι με νερό, σουγιά, σακούλες πολιμπάγκ, υλικά τοστ, τίρμπουσόν και αρκετό υδράργυρο. Αν ο σαλεπιτζής δεν είναι εκεί, να είστε έτοιμοι για όλα.

12 σχόλια:

mc είπε...

Σου δίνω στοιχείο. Ψηλός μελαχρινός με κατεβασμένο παντελόνι και χαρτί υγείας στο χέρι, παραφυλάει να σκοτώσει τον σαλεπιτζή. Αν σε ρωτήσει, δε με ξέρεις.

Ανώνυμος είπε...

Μα, το κιτ επιβίωσης είναι σφυρίχτρα,μπουκαλάκι με νερό, σουγιάς, σχοινί, σπίρτα.
Τις σακούλες και τον υδράργυρο τι να τις κάνω;

Kwlogria είπε...

Τι λες τώρα!!! Δεν έχω δοκιμάσει (ναι, ντρέπομαι) αλλά όσοι έχουν, μου έχουν πει ότι είναι απλά υ-πέ-ρο-χο!!! :))))

Ανώνυμος είπε...

OK kwlogria, ραντεβού σε 10' στην Ερμού να δοκιμάσουμε μαζί. Άντε γιατί δεν τον βλέπω να φτουράει πολύ ακόμα. (δες Λεξλούθορ)

Fight Back είπε...

ακου ρε τι να κανει τον υδραργυρο!!
που πας χωρις υδραργυρο εκτακτου αναγκης?
το σαλεπι ειναι εκει και σας περιμενει, μη βιαζεστε.
σε 10 λεπτα με προχειρους υπολογισμους εχει ακουστει 120 φορες η ιαχη
σαλεπακι παιδια
1
2
3
4
5
ζεστο σαλεπι

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΌΜΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΑΘΩΟΥΣ- ΜΝΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΔΙΑΒΑΤΕΣ: στην Ερμού παραμονεύει η μπάντα των βαμπίρ Περουβιανών, που δεκαετίες τώρα τραγουδάει (βρέξει- χιονίσει πλουτώνειο) "Ξύπνα λουλούδι του δάσους, πουλί του λιβαδιού", τραγούδι των αδερφών Κατσιμίχα, που μετά από την εκτέλεση αυτού του τραγουδιού χάθηκαν τα ίχνη τους μυστηριωδώς. Όποιος γνωρίζει από πότε εγκαταστάθηκαν στα Καρπάθια, Περουβιανά μουσικόφιλα βαμπίρ, να πάρει ένα τηλέφωνο το Vlad Chepes για να τον ενημερώσει που μπορεί να μάθει να παίζει με ισπανόφωνο τρόπο μαράκες τα ταριχευμένα οστά των ελλήνων ροκ τραγουδοποιών. ευχαριστώ.

Fight Back είπε...

ανωνυμε,
ειδα στο θησειο κατι γιαλαντζι ινδιανους που τραγουδουσαν πλειμπακ το still got the blues σε αραβικη εκδοση. εξεταζω το ενδεχομενο να ηταν αυτοι που λες

Ανώνυμος είπε...

είναι αλήθεια. μεταμφιέζονται διαρκώς. Τώρα που μιλάμε, με ενημερώνουν απ΄το control pannel, ότι έχουν μεταλλαχθεί σε μπλουζάκια εκπτωτικά ΧSmall που φορμάρουν καλά μόνο σε σιλικονούχα στήθη.
θα κάνουν τα πάντα για να μπουν μέσα μας.
ενδεικνυόμενη λύση έχει αποδειχτεί η ακρόαση του επαναστατικού άσματος" είμαστε 2, είμαστε 3, είμαστε 1023", ως υποσυνείδητης πάχυνσης του υπετροφικού εγωϊσμού της φυλής, που θα οδηγήσει στον εξαμερικανισμό του σωματότυπού μας.
ΜΑ ΤΙ ΛΕΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ?????
Αρχίζω και με φοβίζω.
όλα άρχισαν απλά από μια συμπάθεια, με ψίγματα ερωτισμού, βεβαίως, βεβαίως . . .

Fight Back είπε...

@ανώνυμε, χαχα πραγματικά τί λες?
και παραλληρούσες μπροστα σε μια ψυχρή οθόνη υπολογιστού κι ήταν οι μέρες σου γιομάτες ταιβανέζικες σούπες με κόλιαντρο και όλο έβλεπες στο βίντεο επιθεωρήσεις με τον αστυνόμο θεοχάρη και γελούσε μέσα στα στήθια σου η μπάντα των περουβιανών γιατί επιτέλους ξυπνούσε το λουλούδι του δάσους, ήταν όμως αργά μέσα στο μπλέντερ λίγο πριν γίνει πολτός νοσταλγίας και απέχθειας και μισαλοδοξίας

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ "ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟ ΠΕΛΑΓΟ" ΑΠ' ΤΟ Y-TUBE!!! ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΣΤΑ ΝΕΥΡΑ!!!

ΑΝ ΠΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΠΡΗΞΕΙ Μ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΑΛΕΠΙΤΖΗ???

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΣΑΛΕΠΙΤΖΗ ΑΠ' ΟΤΙ ΕΜΑΘΑ ΤΟΝ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΣΑΛΕΠΑΚΙΑ ΤΟΥ! ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΑ ΠΡΙΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΝΤΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΝΑΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΟΥ ΕΞΑΠΟΛΥΕΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΑΕΡΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΑΡΤΙ?