Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2007

Αθήνα. Νοέμβριος 2007

Το άτομο φορούσε μπεζ χοντρό μπουφάν παρότι η μέρα ήταν σχετικά ζεστή και ήταν ακόμα μεσημέρι. Θέλω να πω, ο ήλιος ήταν ψηλά, οι περισσότεροι περαστικοί είχαν βγάλει τα παλτά τους και τα κρατούσαν στα χέρια. Αυτός ντυμένος έτσι υπερβολικά μου τράβηξε την προσοχή. Είχε κι ένα περίεργο ένοχο βλέμμα.

Θα είχα σταματήσει να τον παρατηρώ αν δεν συνέχιζε την παράξενη συμπεριφορά του. Γύρισε απότομα κοίταξε τριγύρω του και προχώρησε προς το ATM της τράπεζας. Εκεί έχωσε το χέρι του μέσα στην τσάντα του κι έβγαλε μια εφημερίδα την οποία άφησε πάνω στο πλαίσιο με τα νούμερα. Κατάφερα να δω τον τίτλο της. «Χριστιανισμός»

Ήταν σαφές. Ο επόμενος που θα πήγαινε στην Αγροτική για ανάληψη θα αντίκρυζε για 2” τον Χριστιανισμό. Πιθανότατα θα παραμέριζε την εφημερίδα, ίσως να διάβαζε τους τίτλους του εξώφυλλου, ποιός ξέρει, μπορεί και να την έπαιρνε και να την ξεφύλλιζε.

Επανέλαβε αυτό το τρομαγμένο σκανάρισμα του χώρου για ματιές που τον ακολουθούσαν. Εμένα δε μπορούσε να με δει, ήμουν στο σταθμευμένο αυτοκίνητο. Προχώρησε περίπου 30 μέτρα, πιο ανάλαφρος πριν αρχίσει να επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις. Πρόσεξα πως πλησίαζε στο ΑΤΜ της Alpha Bank. Τα ίδια κι εκεί. Ο Χριστιανισμός θα κέρδιζε την προσοχή μερικών ακόμα. Δεν είχα ποτέ παρατηρήσει πόσες τράπεζες μαζεμένες υπήρχαν στην πλατεία. Κατάλαβα τί έκανε.

Δεν κατάλαβα όμως γιατί το έκανε. Γιατί ιδίως στα ΑΤΜ? Ο Χριστιανισμός νιώθει την ανάγκη να απευθυνθεί σε ανθρώπους που πάνε να τραβήξουν χρήμα? Οφείλει να σου χτυπάει ένα καμπανάκι πριν πιάσεις στα χέρια σου λεφτά, πριν λερώσεις τη μέρα σου με τα χαρτονομίσματα του διαόλου? Έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής μας? Στο κάτω κάτω γιατί στα ΑΤΜ? Ατνιπροσωπεύουν κάτι πέρα απο την ταχύτητα της συναλλαγής? Θα ήμασταν το ίδιο καταναλωτές, το ίδιο σπάταλοι και χωρίς αυτά. Είναι κάποια οργάνωση που έχει αναθέσει σε αυτόν τον τύπο να αφήνει το «Χριστιανισμό» πάνω στα ΑΤΜ? Είναι πολλοί απο αυτούς μέσα στην πόλη μας? Περνάνε δίπλα μας καθώς τρέχουμε βιαστικά να προλάβουμε το λεωφορείο? Ή μήπως είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια αυτού του βαριά ντυμένου άντρα να αλλάξει με τον τρόπο του τον κόσμο. Όπως αυτός το αντιλαμβάνεται τέλος πάντων.

Οι σκέψεις μου με είχαν παρασύρει και τον είχα χάσει απο τα μάτια μου. Ήταν ακριβώς η ώρα που έβγαινε ο συνεταιρος μου τρέχοντας απο την Τράπεζα Πίστεως. Έβαλα μπρος το αυτοκίνητο, πήρα την καραμπίνα που είχα στα πόδια μου και άρχισα να πυροβολάω στον αέρα. Σε μερικά λεπτά είχαμε απομακρυνθεί. Μου είπε να βάλω μέσα την καραμπίνα και να σταματήσω να ρίχνω. Για όνομα του Θεού, του είπα. Προσέχω, δε ρίχνω στον κόσμο.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

First!

Jesus Saves. Kai tous diarriktes trapezwn

Κολοκύθι είπε...

Αυτά τα ερωτηματικά δε μου αρέσανε ρε γαμώτο. Γενικά δε μου άρεσε η πρωτελευταία παράγραφος. Ευτυχώς που πυροβόλαγες στον αέρα μετά.

Ανώνυμος είπε...

egw eixa ena sxolio edw,eimai sigouros!! thelw pisw tin prwtia apo ton Mithrandir..telos pantwn,auto pou ithela na sou pw einai oti den xreiazetai na katafeugeis se tetoies luseis gia na breis lefta gia to seninario Pro Evolution Soccer pou theleis na parakolouthiseis...Mporw na sou deiksw ki egw kapoia pragmatakia dwrean...

αμμος είπε...

Θα ήταν πιο ημερολογιακό αν ο αφηγητής πέταγε τελικά καμιά μολότωφ (σοβαρά το λέω) αλλά κι έτσι καλό είναι.

Fight Back είπε...

@mithrandir ο θεος ειναι μεγαλος (απατεωνας)

@κολοκυθι ηταν σκορπιες σκεψεις αναμονης, ενος διρρηκτη. δεν ηταν και ιδιαιτερα βαθυστοχαστες.

@symptom στο ειπα και στο αλλο ποστ, δε ξαναπαιζω τετοια παιχνιδια μεχρι να βαλουν ειδικο κουμπι που να διαμαρτυρεσαι στο διαιτητη και ειδικο συνδιασμο για να παιρνεις πεναλτυ εξω απο την περιοχη.

@αμμος, αν υποθεσουμε οτι αυτος με τη μολοτοφ κανει καποιο ειδος αντιστασης, ενω ο ληστης κοιταει την παρτη του, μαλλον με τη δικη μου εκδοχη γινεται πιο ειρωνικο το κειμενο. ο εγκληματιας παρτακιας γινεται επικριτικος για τον διανομεα εφημεριδας και μπαινει σε σκεψεις για τις συγχρονες τασεις

αμμος είπε...

Ναι βρε, τώρα που ξαναδιαβάζω το σχόλιο, μοιάζει λίγο με κριτική, που δεν ήταν. Απλά ήμουνα στην πορεία χτες και είχα φρέσκια την ανάμνηση από τις μολότωφ στους στυνομικούς και τις τράπεζες, όσο διάβαζα το κείμενο.

Ανώνυμος είπε...

Ma egw akousa (den katebika) oti epikratise taksi kai asfaleia kai enas genikoteros thriambos tis dimokratias xari stous kopous twn endokswn swmatwn katastolis, pou kathe xrono einai kai perissoteroi.

Fight Back είπε...

@ammos, ας κανει και καποιος κριτικη επιτελους!!
α και ωραια φωτο! βαλε και κανα παντελονι :p

@mithrandir φιλε βλεπε ειδησεις στο star και θα ηρεμησεις

αμμος είπε...

@Mithrandir: Έτσι ακριβώς όπως το λες ήταν. Ειδικά όταν περνούσαμε από τη ΓΑΔΑ παρέες παρέες γιατί είχαν διαλύσει την παρέα, είχε και από τις δυο μεριές του δρόμου αλυσίδες ΜΑΤ, ενώ προβολείς μας έλουζαν με φως τόσο από το ελικόπτερο, όσο και από τις κλούβες, ένιωσα μια εσωτερική γαλήνη, μια ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα και ότι συμμετείχα σε υπεραπαραγωγή του Χόλιγουντ. Να 'ναι καλά!

αμμος είπε...

διαλύσει την πορεία, όχι την παρέα

numb είπε...

εντάξει θα κάνω εγώ κριτική:

γαμάτο ποστ. μου άρεσε και η όποια σύνδεση χριστιανισμού-χρήματος και η ανατροπή στο τέλος

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μ' αρέσουνε τα ποστ που έχουνε μπιστολίδι και δράση. Ο Τζακ Πάλανς έπαιζε; Ο "Ντιούκ"; (ελπίζω ότι ξέρεις ποιόν εννοώ...)Τίποτις Ινδιάνοι; Βάλε κατιτίς ρε γαμώ το για μπούγιο, που μας τάραξες στο δίδαγμα.

Fight Back είπε...

@αμμος σημεια των καιρων

@numb θενκς ρε συ! υπαρχει πιστευεις συνδεση?
και η ανατροπη, προσδιδει τελικα ειρωνια και κατι το οξυμωρο στην προτελευταια παραγραφο? πως το βλεπεις εσυ

@υψηλη ταση τζιζ!
:D
το παρακανα λες ε. θα βαλω προσεχως αιματοκυλισμα στην ασφαλτο οπου θα την πληρωσει οποιος βρεθει στο διαβα μου.
κι αυτο ειναι δεσμευση!