Τετάρτη, Οκτωβρίου 24, 2007

Ευ Ζειν για παράφρονες – 2.Γαστρονομία: "Μυαλά πιθήκου ή Αρνάκι στη γάστρα"

Πατήστε εδώ για Αρνάκι στη Γάστρα


Μυαλά πιθήκου:

Στην σύγχρονη κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, είναι εγκλωβιστική η εμμονή στις παραδόσεις. Ωραία, μεγαλώσαμε με τη μεσογειακή διατροφή, φάγαμε το λάδι και τα πορτοκάλια απο την ελληνική γη, καρφώσαμε και τους οβελίες απο τον ορθόν τους και τους γυρίσαμε υπομονετικά αλείφοντας τακτικά με ρίγανη. Ύστερα μεγαλώνοντας δοκιμάσαμε τις απρόσιτες οικονομικά γκουρμέ προτάσεις του δυτικού πολιτισμού, μιμητικά καταναλώνοντας με καθυστέρηση τις προτιμήσεις των πιο προηγμένων ευρωπαίων, πείσαμε ψυχαναγκαστικά τον εαυτό μας πως μας ικανοποίησαν και μετά φάγαμε βρώμικο προς χορταση στο πεδίον του Άρεως.

Δε θα μπορέσουμε όμως ποτέ να φτάσουμε στις απόλυτες γεύσεις, τους πιο εκλεπτυσμένες γαστριμαργικές απολαύσεις αν δε στραφούμε στις χώρες της ανατολής.

Ο πιο εκλεκτός μεζές που μπορεί να δοκιμάσει ένας ουρανίσκος, η υπέρτατη γευστική ολοκλήρωση για έναν άνθρωπο είναι το μυαλό πιθήκου. Χρειάζεται όμως σοβαρή προετοιμασία, μάχη με τις ηθικές περιστολές και τις προκαταλήψεις. Ο κοσμοπολίτης των ‘00 πρέπει να προλάβει να γνωρίσει τον πλανήτη κι αυτό δε μπορεί να ισχυριστεί κανεις πως το έκανε αν δεν ακούσει τον ήχο μιας μπουλντόζας στον αμαζόνιο, αν δε πυροβολήσει μωρό κοάλα, αν δε γευτεί μυαλό πιθήκου.

Στην politically correct Αμερική θεωρείται αδιανόητο να φας πίθηκο. Στα 1984 ακόμα στην ταινία Ιντιάνα Τζόουνς παρουσιάστηκε σχεδόν ως ανέκδοτο, ως ανήκουστα αηδιαστική δοκιμασία για τον ατρόμητο αρχαιολόγο όταν του σερβιρίστηκε το μυαλό πιθήκου με συνοδεία σούπας απο μάτια. Ο συντηρητικός αμερικάνος προτιμάει double burger & coke? Καλύτερα, αντιστοιχούν περισσότεροι πίθηκοι σε εμάς.
Μαγείρεμα
Για τον πρωτάρη σε τέτοιες εκλεπτυσμένες γεύσεις, τα μυαλά πιθήκου σερβίρονται μαγειρεμένα σε σπορέλαιο με αρκετά μπαχαρικά.

Η πραγματική όμως απόλαυση είναι η ιεροτελεστία πριν δοκιμάσεις το μυαλό πιθήκου.
Που θα τα βρείτε
Οι καλοφαγάδες γνωρίζουν πως στην Κίνα και στην Ταιβαν βρίσκεις τις πιο ιδιαίτερες συνταγές. Στα μεγάλα εμπορικά λιμάνια τρως βραστό σκύλο και προχωρώντας προς την ενδοχώρα βρίσκεις την πραγματική μαγεία της Κινέζικης κουζίνας.

Η πραγματική απόλαυση
Οι πίθηκοι βρίσκονται δεμένοι με αλυσίδες απο το λαιμό και τα άκρα κι εσύ πλησιάζεις και επιλέγεις αυτό που σου φαίνεται πιο γευστικός. Να θυμάστε οτι οι πιο μαλλιαροί στην κεφαλή είναι οι πιο νόστιμοι. Οι καραφλοί είναι πιο ξυνοί. Γενικότερα ας το κρατήσετε αυτό ως συμβουλή ζωής και στις συναναστροφές σας με ανθρώπους. Αφού διαλέξετε τον πίθηκο της αρεσκείας σας, κάθεστε στο τραπέζι και ο μάγειρας τον φέρνει κοντά σας. Με ένα σουβλί αρχίζει και τσιμπάει τον πίθηκο στο σώμα του κι ο πίθηκος ουρλιάζει και αγριεύει, γδέρνει και δαγκώνει το μάγειρα. Αν επιθυμείτε να λάβετε κι εσείς μέρος στην τελετουργία, μπορείτε να βασανίσετε κι εσείς το γεύμα σας. Μόλις ο πίθηκος έχει τρελαθεί απο τα νεύρα του, ο μάγειρας με ξαφνική κίνηση κόβει με μεγάλο μπαλτά το σκάλπ του πίθηκου, το οποίο σας σερβίρεται ως κυρίως πιάτο.

Ο βασανισμός δεν είναι απλά διασκεδαστικός, έχει και τη σημασία του. Όταν τσαντίζεται ο πίθηκος, αιματώνεται ο εγκέφαλος του και το αιματάκι κάνει το μυαλό πιο ζουμερό. Απο την πρώτη επαφή με τον ουρανίσκο θα φτάσετε σε γευστική ολοκλήρωση.
Κίνδυνοι και διατροφική αξία
Οι πιθανότητες θανάτου απο την κατανάλωση μυαλών προβάλονται απο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως αυξημένες. Στην πραγματικότητα απο μυαλά πιθήκου έχουν σημειωθεί πολύ μικρά ποσοστά, μόλις 35% σπογγώδους εγγεφαλοπάθειας. Οι Κινέζοι έχουν ήδη εντάξει τον πίθηκο στην καθημερινή διατροφή τους και εκτρέφουν το ζώο σε τεράστιους αριθμούς.

Το μυαλό του πιθήκου είναι πολύ πλούσιο σε διατροφικά συστατικά, ενώ ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία του εδέσματος δίνεται απο το γεγονός πως στην αλυσίδα της εξέλιξης του Δαρβίνου, ο πίθηκος βρίσκεται ακριβώς μια σκάλα πριν τον άνθρωπο. Σα να λέμε next best thing δηλαδή.

18 σχόλια:

kabamaru είπε...

mporeite na mou dwsete akrivi arithmo thermidwn giati vriskomai en mesw diaitas?

mc είπε...

Η τυρόπιτα που τρώω αυτή τη στιγμή φαντάζει μιλφειγ με γαλλικό τυρί μετά την περιγραφή σου.
Ο Μαμαλάκης ξέρει τι πας να κάνεις;

Tanila είπε...

Tι πα να πει "αρκετά μπαχαρικά" ρε;
Δώσε το ακριβές μίγμα.
Πάντως από μένα ντουζ πουάν.
Τουέλβ πόιντς.

angeliki marinou είπε...

αυτό το ευ ζην γίνεται όλο και καλύτερο.

Fight Back είπε...

@kabamaru τρεις κουταλιες της σουπας μονο 275 θερμιδες. ιδανικο για ελαφρυ βραδινο γευμα

@ampot ασε το μαμαλακη να προωθει τις mainstream προτασεις και θα το φαει το κεφαλι του (πιθηκου)

@tanila μπολικο κυμινο, πολυ κοκκινο πιπερι και 4 γραμμαρια ινδικη καπαρη

@renton στο episode 14 τι θα λες δηλαδη?

YO!Reeka's είπε...

εγω πάλι άκουσα ότι ανεβάζει τη χοληστερίνη :)

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο είναι ότι σερβίρεται και ζεστό και κρύο κι είναι εξίσου νόστιμο.

Κάτι σαν τα φασολάκια γιαχνί ένα πράμα.

(Το ξέρεις ότι γυρίζουν καινούργιο Ίντυ, έτσι;)

dimitra είπε...

Και εκεί που ήμουν έτοιμη να μαγειρέψω μακαρόνια με κιμά, διάβασα το post και μου ήρθε μια λιγούρα. Έβαλα τον κιμά στην κατάψυξη και κατέβασα μυαλά πιθήκου. Αλλά θα τα κάνω με τορτελίνια, γιατί ως γνωστό το μυαλό πιθήκου το θέλει το τορτελίνι του.

dimitra είπε...

Α! Πρόταση για επόμενο "ευ ζήν":
Χόμπι: Συλλογή γραμματοσήμων
ή
Κατάβαση αμμολόφων μεταξύ Μαντζουρίας και Μογγολίας με δεμένα χέρια και πόδια.

Το' χω πιάσει ή είμαι εκτός θέματος;

natasha hassiotis είπε...

Δε ντρεπόσαστε να τρώτε τους προγόνους σας; Εγώ προτιμάω τα πιθηκάκια στο νάσιοναλ τζεογκράφικ ζωντανά να σφαλιαρίζονται.

Tanila είπε...

highvoltagepress αυτά είναι αιρετικά και θα καείς στην πυρά. Ο θεός έπλασε τον άνθρωπο κατευθείαν με λάσπη και θείο πνεύμα, κόψε λοιπόν τους δαρβινισμούς.

Fight Back είπε...

@yo!reekas αυτα ειναι κακοηθειες, πες μου πού το άκουσες και ποιός το είπε.
εξάλλου υπάρχει και το becel

@mpampakis διαπιστώνω οτι γνωρίζεις πολλά και αρχίζω και σε σκιάζομαι.
το ξερω και ανυπομονω για τον γεροντικό Ιντιανα

@dimitra (χρονια πολλά)
σε βρισκω πολυ γκουρμε. να τα ξεπαγώσεις καλά μόνο για να καταλάβεις όλη τη γευση.

η πρόταση σου είναι στο πνευμα, θα συζητηθεί απο το επιτελείο και πιθανό να υλοποιηθεί.

@highvoltagepress
το φαγητό είναι απόλαυση, όχι ντροπή.
όταν δηλαδη σφαλιαρίζονται πίθηκοι είναι ευχάριστο, όταν το κάνουν μετανάστες σε αστυνομικό τμήμα έιναι απαράδεκτο?

@tanila όταν θα ασχοληθούμε με το δίλημμα κατηχητικό ή mountain bike θα ζητήσω τη συμβολή σου (όχι για το ποδήλατο)

natasha hassiotis είπε...

φάιτμπακ@
Ναι αλλά οι πίθηκοι που λέω εγώ σφαλιαρίζονται μεταξύ τους για χαβαλέ.
τανίλα@
προτιμάω τον πίθηκο από τη λάσπη (μπλιάχ!) Σιγά μην έφτιαχνε και βαζάκια από πηλό στον τροχό, και πήλινα σερβίτσια ο θεός. Απλώς ήτανε ντιπ ζώα οι μακρινοί μας πρόγονοι, και βλέπανε και πολλές ταινίες τύπου "η Μούμια επιστρέφει", που δείχνει ότι το σώμα έγινε σκόνη κι άμα φταρνιστείς τον ψάχνεις μετά τον παππού δεξιά κι αριστερά, κι έτσι βγήκε αυτή η βλακεία. Βασικά φταίνε οι Αιγύπτιοι που φτιάχνανε μούμιες και μετά τις γυρίζανε ταινίες.

Fight Back είπε...

@highvoltagepress απο πότε το ζητούμενο είναι η ευχαρίστηση του ηθοποιού/εκθέματος/κλπ και όχι του θεατή?

νομιζω πρεπει να εντοπίσουμε απο πού εισήγαγαν τη γάζα για τις μούμιες οι Αιγύπτιοι. εκεί είναι το κέντρο του προβλήματος.

natasha hassiotis είπε...

Φαντάζομαι φάιτμπακ@ ότι τις γάζες τις παίρνανε από ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, διότι όπως λένε ο Λιακόπουλος και ο Δαυλός, ενδεχομένως και ο Πλεύρης, ήμασταν πολύ προηγμένοι και είχαμε και διαστημόπλοια οι αρχαίοι Έλληνες. Και ο Αριστοτέλης ήταν ραδιενεργός.

Ανώνυμος είπε...

Οι Κινέζοι έχουν ήδη εντάξει τον πίθηκο στην καθημερινή διατροφή τους και εκτρέφουν το ζώο σε τεράστιους αριθμούς. = Ενταξει εκει με το εντάξει με μπέρδεψες.

Εντάξει... εισαι απαισιος - και εγω αυτα που γραφεις δε ταβρισκω αστεια ενταξει;

Αηδια.

Fight Back είπε...

@highvoltagepress φανταζομαι απο τοτε οι φαρμακευτικές πλουτιζαν, αγοραζαν αθλητικους συλλογους δισκοβολιας και παγκρατιου και φερνανε ξενους παικταραδες

@kunelina τουλαχιστο κατι σου προκαλεσαν, εστω αηδια. κατι ειναι κι αυτο. ενταξει

lavraki.tv είπε...

Η συνταγή σε video εδώ

http://lavraki.tv/2010/05/07/video-μυαλά-πιθηκου/