Τετάρτη, Ιανουαρίου 24, 2007

Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ «ΤΑ ΣΠΑΕΙ»

Απόπειρα για φράση-παράγραφο.
Η καθολικότητα της χρήσης της έκφρασης «τα σπάει» συνίσταται στο ότι κάποιος για παράδειγμα μπορεί να πει «οι Dreamtheater τα σπάνε» και ένας άλλος «το καινούργιο του Πλούταρχου τα σπάει» κι ενώ εννοούν διαφορετικά πράγματα, έχουν εντελώς διαφορετικό μουσικό και ίσως πολιτισμικό προσανατολισμό και ενδεχομένως ακόμα ακόμα και αντίθετη προσέγγιση για τα πράγματα, να αποκομίσουν την ίδια ικανοποίηση απο την καταπληκτική αυτή έκφραση «τα σπάει».
Μπορώ και καλύτερα.

Δεύτερη απόπειρα για μεγαλύτερη φράση-παράγραφο.
Αποτελεί αντικείμενο κοινωνιολογικής έρευνας πώς μία απλή έκφραση, μπορεί να ενώσει ετερόκλητα στοιχεία μιας κοινωνίας και να τους παρακινήσει να παραμερίσουν τις διαφορές και να βρουν τα κοινά τους στοιχεία, με λίγα λόγια να τα σπάσουν.
Απόπειρα αποτυχημένη.

Μία καλύτερη απόπειρα για φράση-παράγραφο γίγας.
Όλο και περισσότεροι νέοι σήμερα, ασχέτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, αποφασίζουν να εντάσσουν την έκφραση «τα σπάει» στο καθημερινό λεξιλόγιο τους, αφού διαπιστώνουν πως τα αποτελέσματα της χρήσης της σε μία παρέα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και εξασφαλίζουν δημοφιλία και επιτυχίες στο αντίθετο φύλο, ενώ δεν είναι λίγοι και οι μεγαλύτεροι ηλικιακά που χρησιμοποιούν την εν λόγω έκφραση, όχι μόνο γιατί πιστεύουν οτι κάτι τέτοιο θα τους φέρει πιο κοντά στους νέους, είτε πρόκειται για τα παιδιά τους είτε για νεότερους φίλους και ερωτικούς συντρόφους, αλλά και γιατί η απήχηση της φράσης αυτής είναι ολοένα και μεγαλύτερη και στις προχωρημένες ηλικίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γηροκομείο Νέας Ιωνίας όπου άντρας 99 ετών έγραψε τη μουσική και τους στίχους για τον ύμνο της χορωδίας ΚΑΠΗ Ν.Ιωνίας με τίτλο «Ελάτε να τα σπάσουμε» με κεντρικό θέμα το ρητό του Όσκαρ Ουάιλντ ότι «η τραγωδία των γηρατειών δεν είναι οτι έισαι γέρος, αλλά ότι νιώθεις ακόμα νέος».

Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου, ο κύριος Τάσος έδωσε μία νέα ώθηση στην έκφραση παραφράζοντας την ως «τα σπάζει» και παρότι αυτή η παράφραση δεν έχει ακουστεί αρκετά ακόμα, εκτιμάται ότι ίσως είναι υπόβαθρο για τη διάδοχη κατάσταση. Πάντως στη συνεχώς αυξανόμενη αγωνία για την αντικατάσταση της έκφρασης «τα σπάει» άπο κάποια άλλη, όταν αυτή θα κορεστεί, παραδείγματα απο το παρελθόν δείχνουν οτι αυτά τα πράγματα προκύπτουν αναπάντεχα και εντελώς out of the blue.

17 σχόλια:

Κολοκύθι είπε...

Aυτός ο κυρ Τάσος σίγουρα κάνει παιχίδι με τη κυρα Μαρίκα και τα σπάνε μαζί.
Οου γες!Να μια άλλα ερμηνεία της έκφρασης.
Το "σπαζει" αν και πιο εύηχο μας δημιουργεί πρόβλημα με αυτό το παρατεταμένο ζ και κουράζει τη σιαγώνα.
Φάιτ σπά (ζ) στα όλα.

kabamaru είπε...

nomizw oti to epomeno vima einai na eksetaseis ti thewria kai me ta posotika xarakthristika ths. Leipei mia oikonometrikh prosegisi pou tha apotupvsh th formula ekeinh pou tha prosdiorizei tous agnvstous ekeinous pou epireazoun thn suxnh xrhsh ths ekfrasis ta spaei. H ereuna einai ligo anarxi kai steritai domis...arxizw na apogoiteuomai nee mou. Arxises me uposxeseis kai katelikses se kiniseis entupwsiasmou(kataskeui megalwn paragrafvn) anti na stick to the point of analysis. Epomeno deadline aurio mesimeri. Perimenw tis diorthvseis sto grafeio mou

o Supervisor kabamaru

Ανώνυμος είπε...

Η ΠΙΣΤΗ μετάφραση στα γερμανο - βέλγικα είναι
dieses post hat alles gebrochen

Η ΦΡΑΣΗ ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΜΟΝΟ
ΜΕ ΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
ΟΥΣ.+(ΓΚΕΜΠΡΟΧΕΝ)
Το ψάχνω και στα Τούρκικα

mithrandir είπε...

Όσο διαβάζω το ποστ ακούω και το afterlife, live από Dream Theater. Καλύτερο παράδειγμα για τη έκφραση "ΤΑ ΣΠΑΝΕ" δε θα μπορούσες να βρεις (εκτός ίσως από ένα βιβλίο που διαβάζω, τεσπα)

Διδακτορικό κάνεις?

Η είσαι σε φάση and now for something completely different: Ta Spaei!

The Motorcycle Boy είπε...

Θέτεις το ζήτημα της ζωντανής έκφρασης που αυτο-ανατροφοδοτείται με τη χρήση. Το θέμα είναι αν αποκτά περιεχόμενο και φορτίζεται "ιδεολογικά", ανάλογα με την κοινωνική θέση των ατόμων που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη έκφραση ή, αντίθετα, λειτουργεί ισοπεδωτικά. Κλείνεις προς το πρώτο, υποθέτω πως ισχύει το δεύτερο.
Υ.Γ.: Πάλι ξύπνησε ο κοινωνιολόγος μέσα μου; Πάω να τον βάλω για ύπνο και επανέρχομαι.

ardent είπε...

@THEO
pou brikes thn metafrash; "gebrochen" tha pei "ta espase" sta Germanika - o.k., alla tha pei episis kai "ta kserase".

@fight back
mou aresei polu to styl sou :)

Fight Back είπε...

Ρε κολοκυθι ο κυρ Τασος το πολυ πολυ να σπασει το φραγμα των 100 χρονων. Δικιο εχεις στο Ζ, ειναι σκετη ταλαιπωρια

Αγαπητε supervisor Kab η ερευνα δε διεκδικει δαφνες ποιοτητας, την εχει ηδη εξασφαλισει με ISO 9002

@theo καλη η παραμετρος/καταλοιπα της κατοχης που προσθετεις και περιμενω και την αναλυση σου για το πως τα εσπαγαν στην τουρκοκρατια
επισης κοιτα να απολογηθεις τωρα στην ardent

@mithra διαλεγω το δευτερο και προσθετω The larch!

@motorcycle boy δεν κλινω στο πρωτο ισα ισα λεω ξεκαθαρα πως η εκφραση παραμερίζει τις διαφορες και ειναι αδυνατο να φορτιστει ή να ταυτιστει απο/με συγκεκριμενες συμπεριφορες και ομαδες

@ardent ευχαριστω πολυ για τη γλωσσολογικη παρεμβαση και για τον καλο λογο

mc είπε...

Είχα ανησυχήσει γιατί σε 4 συνεχόμενα ποστ δε είχες χρησιμοποιήσει ρητό του θείου Όσκαρ..

pietà είπε...

Ο Όσκαρ που τα έσπαγε κάθε φορά που ξεστόμιζε ή έγραφε κάτι, στην ίδια κατηγορία εντάσσεται ή είναι κατηγορία από μόνος του;;;

Following το λαμπρό παράδειγμα του φίλτατου, να δηλώσω ότι η προσπάθεια μετάφρασης στην γαλλική μας δίνει το πιο κοντινό αποτέλεσμα του casse-toi, που ναι μεν κρατάει την ακρίβειά του σε επίπεδα μετάφρασης του ρήματος σπάω, αλλά διαφοροποιείται σε επίπεδα νοήματος, αφού η έκφραση αυτή επεξηγείται καλύτερα στην ελληνική ως "καν'τηνα" (στο καλό να πας και τέτοια).

Είναι κολλητικό αυτό με τις φράσεις-παραγράφους;;;;

αμμος είπε...

Στα τούρκικα η κατά λέξη μετάφραση είναι: O bunlar çatlar.

Διάβασα επίσης ότι η συγκεκριμένη έκφραση χρησιμοποιείται πολύ από τους Ινδουιστές του Πακιστάν για το διαλογισμό τους. Ο διαλογιζόμενος κινείται ρυθμικά μπρος πίσω και επαναλαμβάνει το μάντρας "taspai taspai taspai" μέχρι να ενωθεί με το άπειρο.

Ανώνυμος είπε...

απολογούμαι - αρντεντ
το γκεμπρόχεν ως ρήμα / μετοχή
τα σπάει ηχητικά γιαυτό το χρησιμοποίησα.........
Με την κατάλληλη προφορά και φωτισμό ακούγεται και ως τα ξέρασα.
Γκενάου?
στα Τούρκικα το παλέβω ακόμα

Fight Back είπε...

@ampot κι εγω το συνειδητοποιησα προσφατα κι ενιωσα σαν να εχω προδωσει τα πιστευω μου (και καλα)

@pieta στα τηλεπαιχνιδια θα επρεπε να υπαρχει μαζι με τα "αθλητικα", "γενικα" "ιστορια" και μια κατηγορια "οσκαρ" οπου θα ειναι κατι σαν το ανωτερο επιπεδο δυσκολιας και θα την επιλεγουν μονο οι μυημενοι και ετοιμοι να ερθουν αντιμετ.. μπλα μπλα μεγαλη παραγραφος

@αμμος θα με κανεις να ασπαστω τον ινδουισμο ετσι ελκυστικα που τα παρουσιαζεις.
μιας και το πιασαμε ετσι, μαθε οτι taspai φωναζουν και παλαιστινιοι καμικαζι πριν αυτοπυρποληθουν

@theo ηχητικα τα σπαει σιγουρα, οσο για τα τουρκικα ενταξει σε απαλλασω απο τα καθηκοντα σου

Lex_Luthor06 είπε...

Tελικά είσαι πιο τελιωμένη περίπτωση από ότι νόμιζα.

Θελω να δω που θα το φτασεις.

Σε αυτό το ποστ καταφερες όχι μονο να μιλησεις για το αγαπημενος σου «τα σπαει» αλλά έβαλες και ατακα από οσκαρ γ.

Ειμαι σιγουρος ότι μετα που το τελιωσες, συγκινημενος και εκστασιασμενος τα εσπασες μονος σου στην τουαλετα, παρεα με μια γυμνη φωτογραφια της Εφη Πικουλα (364 νεοι αναγνωστες).

Αν ποτε σε γνωρισω θα απογοητευτω πολύ αν δεν φορας Ρωμαικη χλαμυδα , τσαρουχια, μπερε με φτερο , πρασινο κολαν με τιραντες και δεν χορευεις κλακετες παιζοντας παραλληλα ακορνετον.

Τι να πω.

Fight Back είπε...

Ιδου προτυπο αναγνωστη-fellow blogger. Οχι απλα ανεφερε Εφη Πικουλα, ειδωλο για ολους τους λατρεις του τρας 80ς βιντεο, αλλα παροτι χρησιμοποιησε γενικη, δεν ειπε της Εφης αλλα της Εφη Πικουλα, ωστε να μη μου χαλασει τις αναζητησεις και να μου φερει γνησιους φαν αναγνωστες σε τουτο το μπλογκ.
Η περιγραφη που εδωσες ειναι εξαιρετικα κοντα στις ενδυματολογικες μου προτιμησεις, κυριως τις μερες που δεν κυκλοφορω στο κεντρο λογω δακτυλιου και χρησιμοποιω τις συγκοινωνιες

The Motorcycle Boy είπε...

Είμαι σαφώς μαλάκς. Εννοούσα πως κλείνεις προς το δεύτερο αλλά πιστεύω πως ισχύει το πρώτο. Τούμπα τόκανα.

Downhill.... είπε...

ΩΩΩ!! γρήγορα γράφεις..

Βαριέμαι να γράψω σχόλιο..

θα υπερβάλλω στο άλλο...

Fight Back είπε...

Motorcycle boy ισως και να χεις ενα δικιο, πχ δε μπορω να φανταστω καποιον Ζαμπουνη να χρησιμοποιει τη φραση τα σπαει χωρις να την χρωματισει με τη δικη του ιδεολογικη παλεττα.

Downhill εγινε ρε